This site uses cookies.
Some of these cookies are essential to the operation of the site,
while others help to improve your experience by providing insights into how the site is being used.
For more information, please see the ProZ.com privacy policy.
This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations
This person is not affiliated with any business or Blue Board record at ProZ.com.
Romanian to Spanish: Correspondencia entre profesor y estudiante de doctorado General field: Social Sciences Detailed field: History
Source text - Romanian "Stimate domnule profesor R.,
Imi cer scuze ca va raspund cu intarziere, insa am fost plecat la o sesiune de comunicari dupa care am lucrat materialul amforic (amphora) din depozitul de la Isaccea-anticul Noviodunum si nu am avut acces la internet.
Am citit cu atentie raspunsul dumneavoastra, va multumesc mult pentru rabdarea cu care ati citit e-mailul meu si mi-ati raspuns.
Acesta este raspunsul meu la sugestiile dumneavoastra:
1) am putut distinge intre ceea ce inseamna produse locale/regionale ce erau confectionate intr-un anumit cuptor, insa cuptoarele intarzie sa apara.... singurele cuptoare ce confectionau ceramica de bucatarie in perioada care ma intereseaza pe mine sunt grupul de cuptoare de la Durostorum, noi avem atelierele, bulgarii au castrul si canabele legiunii a XI Claudia. Fizic se constata prezenta mai multor centre de productie ce confectionau ceramica de bucatarie, insa arheologic acesta ipoteza nu este, din pacate confirmata. Din ce mi-am putut da eu seama, in lipsa unor analize fizico-chimice care sa ma lamureasca cu privire la componenta pastei.... din ce am putut eu observa cu ochl liber pasta din care sunt confectionate vasele descopeirte la Troesmis este de culoare bej-alburie (caolinoasa) cu nisip si mica argintie in compozitie pe cand la Noviodunum este bej-alburie cu calcar in compozitie, pasta diferita, insa formele ceramice de bucatarie sunt identice.
2) sigur ca se poate distinge intre ceea ce insemna vase importate si vase produse local, specifice unui anumit sit. Dupa cum va spuneam exista un specific al pastei pentru fiecare sit in parte, pasta care se intalneste la vasele descoperite si in mediul rural al fiecarei cetati. Insa, dupa cum bine ati spus si dumneavoastra sunt anumite vase pe care le includ in marea categorie a "produselor locale" deoacamdata.
3) avem cuptoare de produs ceramica, insa numai la Durostorum (vezi nr. 1 cu explicatii)
4) nu am observat nici o legatura intre pasta ceramicii de bucatarie si cea a amforelor... Imi spuneati ca poate amforele de masa cu toarta torsionata au o pasta similara cu cea a ceramcii de bucatarie, sigur ca sunt identifica similaritati dar asta doar pentru secolul IV p.Chr. exista atelierul ceramic descoperit la Telita care producea pe langa astfel de amfore de masa si ceramica de bucatarie si baut insa pentru perioada sec I-III este mai dificil sa fac astfel de afirmatii, cel putin in stadiul actual al cercetarilor.
5) eu cred ca exista si asta incerc sa demonstrez in primul meu referat pe care o sa-l sustin in mai anul viitor. Certe sunt atelierele ceramice de la Durostorum, deci avem productie militara. O sa va atasez la acest mai mai multe poze cu ceramica descoperita in diverse situri din Dobrogea sper sa pot sa va trimit si niste detalii cu pasta lor...... am ceva poze facute.
Cu stima si respect,
S. H."
Translation - Spanish "Estimado Profesor R.,
Disculpeme por la demora de mi respuesta pero estaba en una sesión de comunicaciones y despues he trabajado con el material de ánfora del almacén de Isaccea- el antiguo Noviodunum y no he tenido acceso a internet.
He leído atentamente su respuesta y le agradezco por la paciencia con la que ha leído mi correo y me ha respuesto.
Esta es mi respuesta a sus sugerencias:
1) He logrado distinguir entre lo que son los productos locales/regionales que estaban confeccionados en un cierto horno pero los hornos tardan en aparecer...los únicos hornos que confeccionaban cerámica para cocina en el período que me interesa, son el grupo de hornos de Durostorum, nosotros tenemos los talleres, los bulgaros tienen el campamento y las casuchas (cabañas) de la Legión XI Claudia.
En práctica se puede notar la presencia de varios centros de producción que confeccionaban cerámica para cocina pero, desgraciadamente, desde el punto de vista arqueológico, esta hipótesis no está confermada.
De lo que pude ver, en ausencia de cualquier análisis fisicoquímicos, que podrian aclararme sobre la composición de la pasta...a simple vista, la pasta de cual están hechos los recipientes (platos) descubiertos a Troesmis, es de color blanquecino - amarillento (caolín) con arena y "mica" (minerales cristalizados) plateada, mientras esa de Noviodunum es blanquecino - amarillento con caliza en su composición, pasta diferente, pero las formas cerámicas para cocina son idénticas.
2) Claro que se puede distinguir entre los recipientes importados y los recipientes producidos localmente, específicos de un cierto sitio arqueológico. Como le decía, hay una específica de la pasta para cada sitio, la misma pasta que se encuentra también en los recipientes descubiertos an el área rural de cada fortaleza. Pero, como usted decía también, hay ciertos recipientes que yo incluyo en la amplia categoría de los "productos locales", al menos por ahora.
3) Tenemos hornos para producir cerámica pero solamente en Durostorum (ver número 1 con explicaciones).
4) No he notado ninguna conexión entre la pasta de la cerámica para cocina y la pasta de las ánforas... Me decía que tal vez, las ánforas de mesa con manija tortuosa (torcida) tienen una pasta parecida a aquella de la cerámica para cocina, claro que hay similitudes pero solamente para el siglo IV d.C.
Hay un taller de cerámica descubierto en Telita, que producía además de las ánforas de mesa también cerámica para cocina y para beber pero para el período de los siglos I - III es más difícil apoyar esta afirmación, por lo menos en el estado actual de la investigación.
5) Yo creo que exsite y eso es lo que intento probar en mi primer tesis que voy a sostener el año que viene en mayo. Lo que es cierto, son los talleres de cerámica en Durostorum, así que tenemos producción militar.
Voy a añadir a este correo más fotos de la cerámica descubierta en varios sitios de Dobrogea y espero poder enviarle también algunos detalles sobre la pasta de la que está hecha...tengo bastantes fotos.
Sinceramente y con todo respeto,
S. H."
Romanian to Spanish: Correspondencia Profesor/Estudiante de Doctorado General field: Social Sciences Detailed field: History
Source text - Romanian "Stimate domnule profesor R.,
Numele meu este S. H., studiez la Iasi - Romania, nu stiu daca va mai aduceti aminte de mine, ne-am intalnit anul trecut in toamna la Congresul RCRF. Va spuneam atunci ca sunt la doctorat cu tema Ceramica romană de bucatarie din Dobrogea (secolele I-III p.Chr.). Cunoscandu-va preocuparile dumneavoastra in domeniul studierii amforelor si ceramicii de bucatarie va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui abordata o atare tema de cercetare. La noi, in Romania, ne aflam la inceput cu studiul acestei categorii de vase si as fi bucuros, interesat sa stiu cum vedeti dumneavoastra aceasta problema. Care ar fi directiile de cercetare si mai ales cum ar trebui tratata o astfel de tema. Am scris mai jos structura tezei mele de doctorat asa cum am gandit o eu, dupa un an de studiu in aceasta directie de cercetare.
Structura lucrării:
1. Introducere. Stadiul actual al cercetării ceramicii de bucătărie
Capitolul I. Ceramica de bucătărie în Dobrogea romană. Producție locală și importuri
I. 1 Problematică și direcții de cercetare
I. 2 Ceramica de bucătărie descoperită în mediul militar sec. II-III p.Chr. Studiu de caz: Durostorum, Troesmis și Noviodunum.
I. 3 Ceramica de bucătărie descoperită în orașele grecești de pe litoralul vest pontic
I. 4 Ceramica de bucătărie descoperită în mediul rural sec. II-III p.Chr.
Capitolul II. Principalele tipuri de vase de bucătărie descoperite în Dobrogea romană
II. 1 Oale lucrate cu mâna de tradiție La Téne
II. 2 Oale provincial romane
II. 3 Cratițe
II. 4. Castroane
II. 5 Tigăi
II. 6 Mortaria
II. 7 Capace
Capitolul III. Romanizarea reflectată prin descoperirile ceramice de bucătărie
Capitolul IV. Ceramica de bucătărie în contextul altor descoperirilor arheologice
2. Considerații finale
3. Abrevieri
4. Anexe
Vreau sa va rog sa va uitati dumneavoastra peste ea si sa mi spuneti ce parere aveti si ce ar mai trebui modificat. Pana in momentul de fata am lucrat ceramica de bucatarie de pe urmatoarele situri: Ibida-Slava Rusa, Noviodunum-Isaccea, Niculitel, Argamum-Jurilovca, Callatis-Mangalia, Troesmis-Iglita, Durostorum-Ostrov ferma 4, Histria sector Zona Sacra, Caraburun-Baia. In urma studierii materialului ceramic de pa aceste situri am obtinut rezultate spectaculoase, din punctul meu de vedere.
Cu stima si respect,
S. H."
Translation - Spanish "Estimado Profesor R. ,
Me llamo S. H. y estudio en Iasi - Rumania, no se si se acuerda de mi, nos hemos encontrado el año pasado en otoño al Congreso RCRF. Le decia en aquel entonces que estoy haciendo el doctorado con el tema "La cerámica rumana para la cocina en Dobrogea (los siglos I - III A.C.) Conociendo su interés profesional para el estudio de las ánforas y de la cerámica para la cocina, le pido que, por favor, me aconseje como deberia tratar tal tema de investigación.
En Rumania estamos en el comienzo del estudio de esta categoría de vajilla y sería muy interesado en saber cómo vé usted este problema.
¿Cuales serían las direcciones de investigación? y especialmente como se debe tratar tal tema. He escribido abajo la estructura de mi tesis para el doctorado así como la pienso yo , despues de un año de estudio en esta área de investigación.
La estructura de la tesis:
1. Introducción. El estado actual de la investigación sobre la cerámica para la cocina
Capitulo I. La cerámica para la cocina en Dobrogea rumana.La producción local y las importaciones.
I. 1 Cuestión y direccciones de investigación
I. 2 La cerámica para cocina descubierta en el ambiente militar siglos II - III D. C. Estudio de caso: Durostorum, Troesmis y Noviodunum.
I. 3 La cerámica para cocina descubierta en las ciudades griegas de la costa pontica del oeste
I. 4 La cerámica para cocina descubierta en el ambiente rural los siglos II - III D.C.
Capitulo II. Los principales tipos de vajilla para cocina descubiertos en la Dobrogea rumana.
II. 1 Ollas hechas a mano de tradición La Téne
II. 2 Ollas provinciales romanas
II. 3 Cazuelas
II. 4. Soperas (tazones de fuente)
II. 5 Sarténes
II. 6 Mortaria
II. 7 Tapas
Capitulo III. La romanizacion reflejada a través de los decubrimientos cerámicos para cocina
Capitulo IV. La cerámica para cocina en el contexto de otros descrubimientos arqueologicos
2. Consideraciones finales (Conclusiones)
3. Abreviaciones
4. Anexos
Quisiera pedirle por favor que la mire usted y que me diga su opinión y los eventuales cambios necesarios. Hasta ahora he trabajado cerámica para cocina en los siguientes sitios: Ibida-Slava Rusa, Noviodunum-Isaccea, Niculitel, Argamum-Jurilovca, Callatis-Mangalia, Troesmis-Iglita, Durostorum-Ostrov ferma 4, Histria sector Zona Sacra, Caraburun-Baia. Después de estudiar el material cerámico en estos sitios, hemos obtenido resultados espectaculares, según mi opinión.
Con todo respeto,
S. H."
Romanian to English: fragment of PhD thesis General field: Science Detailed field: History
Source text - Romanian Zona localității Niculițel, care în epoca romană făcea parte din teritoriul orașului Noviodunum, a intrat de mult în literatura de specialitate, în special prin cercetările lui V. H. Baumann asupra mai multor villae rusticae și a bazilicii martirice.
În anii 2009 și 2011 au fost efectuate săpături preventive într-o zonă situată în partea central-nordică a localităţii Niculiţel, la cca. 200 m sud de val (care în prezent nu se mai observă pe acest tronson). A fost cercetată parţial o locuire de tip villa incluzând tronsoane de ziduri din piatră legată cu pământ, un stilobat ce susţinea baze de coloane din calcar, porţiuni de pavaj realizat din dale de calcar şi o instalaţie de hypocaustum aparţinând unui edificiu termal, precum şi mai multe trasee de apeducte din conducte ceramice. Villa respectivă a funcționat între mijlocul sec. II p. Chr. și primele decenii ale secolului următor. Materialul arheologic, extrem de numeros, constă în ceramică încadrată în toate categoriile funcţionale, vase din sticlă, ace din os, monede etc. În studiul de faţă vom lua în discuţie amforele.
Translation - English The area of Niculitel township, which in Roman times (Roman Age) was part of the teritory of Noviodunum town, joined long ago the literature, especially through the researches made by V. H. Baumann upon various villae rusticae and upon the martyric basilica.
In 2009 and 2011 were carried out preventive excavations in an area situated in the northern-central part of the Niculitel township, at about 200m south of the wave (that nowadays is no longer seen on this section). It was researched in part a housing type villa including sections of cut-stone walls with earth, a stylobate that supported the bases of limestone columns, portions of pavement made of limestone slabs and an hypocaustum installation belonging to a thermal building, as well as several aqueducts of ceramic pipes. This villa has been functional between the mid 2nd century A.D. and early decades of the next century. The archaeological material, extremely numerous, consists of ceramics framed in all functional categories, glass dishes/pots, bone pins, coins etc. In the present study we shall take in discussion the amphorae.
More
Less
Experience
Years of experience: 19. Registered at ProZ.com: Sep 2013.