This site uses cookies.
Some of these cookies are essential to the operation of the site,
while others help to improve your experience by providing insights into how the site is being used.
For more information, please see the ProZ.com privacy policy.
This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations
This person is not affiliated with any business or Blue Board record at ProZ.com.
Source text - Turkish 2-Köy Ünitesinin Tanımlanması
“Köy Farsça kökenli ve “mahalle” anlamına gelen bir sözcüktür. (…) Geçmişten bugüne iktisadi işbölümünde köyler, tarım, hayvancılık, ormancılık ve avcılık gibi etkinliklerin yürütüldüğü birincil üretim birimleridir.” (Emiroğlu ve Aydın: 491) Kelimenin içerdiği toplumsal hayat vurgusuna rağmen köyün çoklukla bir ekonomik üretim ve yeniden üretim birimi olarak tanımlanmasının onun aynı zamanda bir toplumsal birim olmasının önüne geçmesi köy çalışmalarında sıklıkla gözlenen bir kavramsallaştırmadır. Bu yazıda Soğanlı Köyü’nü, köyde yaşanan değişiklikleri ‘kırsal dönüşüm’ kavramı altında anlamaya çalışırken köyün ekonomik bir birim olmasının yanısıra toplumsal hayata sahip bir ‘mahalle’ olduğunu unutmamaya çalıştım. Bu bağlamda köyü anlamaya yönelik kurulan bu ikili yapı ‘kapitalizmin köylülüğü olası tasfiyesinden’ bahsederken sadece küçük üreticiliğin kaybolmasından/eklemlenmesinden/dönüşmesinden bahsetmeyi amaçlamıyor, aynı zamanda değişen ve dönüşen bir toplumsal ve kültürel yapıyı/hayatı da resmetmeye çalışıyor. Soğanlı Köyü’nde kaldığım bir aylık zaman diliminde gördüklerim ve köylülerin bana gösterdikleri aracılığıyla hem ekonomik hem toplumsal hayatlarında etkisi olan bu dönüşümden bahsetmeye çalışacağım.
Bundan önce köy çalışmalarında köyün nasıl tanımlandığından, hangi temellerde tartışıldığından bahsetmek gerekiyor. Özellikle 1960’ları karakterize eden köyün sadece bir üretim ve yeniden üretim birimi, ekonomik bir birim olarak tanımlanması çalışmaların odağının ‘köyden’ üretim birimi olan ‘haneye’ doğru değişmesine yol açmıştır. Köylülük, klasik Marksist literatürde ‘köylülüğün tasfiyesi’ bağlamında yer alır ve bu literatürde köylülüğün ekonomik ifadesi olan küçük üreticiliğin kapitalizmin karşısında çözüleceği ve tasfiye olacağı öngörülür. Fakat köylülüğün ve küçük üreticiliğin devam etmesi, ‘direnişi’, daha farklı bakış açıları ve anlamalar gerektirmiş, küçük üreticiliğin kapitalizmle temas hâlleri farklı şekillerde açıklanmıştır.
Translation - English 2-Describing the Village
“Village [köy] is a Persian word meaning “province” [mahalle]…. It is the primary production unit in which such activities as agriculture, stockbreeding, forestry and hunting have been conducted in the economic division of labor from past to present” (Emiroğlu and Aydın: 491). Despite the word’s emphasis on social life, the fact that word village is frequently defined an economic production and reproduction unit overshadows the fact that it is also a social unit. In the paper, while trying to understand the village of Soğanlı and the changes encountered in the village within the context of “rural transformation,” I tried to keep in mind that the village is both an economic unit as well as a “province” with its own social life. In this context, while this twofold structure aids in understanding the village, mentioning “capitalism’s possible dissolution of village” refers not only to the disappearance, re-articulation, and transformation of small production but also addresses changing and transforming social and cultural structures. Using what I saw and what the peasants showed me during the one month period I stayed in Soğanlı village I will try to explain this transformation as it has affected both their economic and social life.
Before moving on it is necessary to note how the term village is defined and how it is discussed in the literature. Especially in the 1960s the concept of village was characterized as only an economic production and reproduction unit. This focus lead subsequent studies to shift their focus from the “village” to the “ household,” the production unit. Peasantry is discussed in classsical Marxist literature from within the context of the “dissolution of peasantry” and small-scale production. The peasantry as an economic unit is said to have dissolved as the result of capitalism. The fact of the continuity and “resistence” of peasanty and small-scale production, however, has necessitated different viewpoints and understandings. In line with this, the interaction between small-scale production and capitalism has begun to be explained in different ways.
More
Less
Experience
Years of experience: 6. Registered at ProZ.com: Feb 2009.