MCristy wrote:
Am întrebat la serviciul de asistenţă a contribuabililor despre statutul furnizorilor de servicii electronice din afara comunităţii, care sunt înregistraţi într-un stat european în sistemul VOES (în speţă, ProZ). Răspunsul a fost că aceşti furnizori nu sunt consideraţi operatori intracomunitari şi deci achiziţia nu trebuie declarată în formularul 390. Se face doar decont special de TVA - care trebuie, evident, achitat.
Si mie mi s-a raspuns la fel (desi doamna de la Finante nu mi-a parut a fi chiar sigura in privinta asta), ca furnizorii din afara comunitatii care sunt inregistrati intr-un stat european in sistemul VOES nu sunt operatori intracomunitari si deci achizitiile de la acestia nu trebuie declarate in D390. Am declarat pana la urma achizitia in D301 si am platit integral TVA-ul.
MCristy wrote:
Achiziţiile intracomunitare, atât de bunuri cât şi de servicii, se pot face fără probleme chiar dacă noi suntem înregistraţi în scopuri de TVA doar pentru prestări. La achiziţiile intracomunitare de bunuri suntem obligaţi să furnizăm cod TVA valid doar dacă valoarea bunurilor depăşeşte 10.000 EUR.
La fel mi s-a spus si mie, fara a mi se da insa detalii in privinta plafonului.
Ce nu mi-e foarte clar este daca pot totusi opta pentru folosirea CIF-ului fara RO in cazul unei achizitii intracomunitare (si deci sa platesc TVA-ul direct furnizorului) - sau sunt obligat sa-l folosesc pe cel cu RO.
MCristy wrote:
La achiziţiile (şi prestările) de servicii intracomunitare este obligatorie înregistrarea prealabilă în scopuri de TVA şi în ROI. Nu cred deci că se poate folosi CIF-ul fără RO în acest caz.
Annamaria Amik wrote:
Romulus Teodor Minecan wrote:
Nu ar fi totusi mai convenabil financiar, daca nu se face achizitia prin CIF-ul cu RO, sa se faca pe cel fara RO (decat pe persoana fizica)?
Ba da, dar dacă există posibilitatea de a cumpăra printr-o societate plătitoare de TVA, prin care suma plătită efectiv este mai mică, e de preferat varianta aceea.