Pages in topic: < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10] > | "EU Vat Number" pentru colaborarile externe? Thread poster: Oana Bunea
| Dan Ilioiu Romania Local time: 21:16 English to Romanian + ... locul prestarii | Feb 16, 2010 |
Tocmai asta este, ca locul prestarii, in cazul nostru (asa mi s-a spus) este Romania.
O sa mai fac o tura pe la Administratia Financiara - poate mai descalcesc ceva.
Practic acum tu esti "inregistrata in scopuri de TVA" dar nu esti "platitor de TVA" ... | | | Dan Ilioiu Romania Local time: 21:16 English to Romanian + ... site al ministerului de finante | Feb 17, 2010 |
am gasit pe site-ul INFOTVA al ministerulu de finante o serie de documente - destul de alambicate.
pe unul dintre ele (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/Brosura_2Servicii.pdf) se prezinta aspecte legate de "locul prestarii". Scrie acolo:
3. Cum determinam locul prestarii de servicii?
Ca regula generala, locul prestarii este acolo unde este stabilit prestatorul sau unde are un sediu fix si de la care serviciile sunt prestate. Aceasta regula se aplica numai in situatiile in care nu este aplicabila o exceptie din cele enumerate la punctul II.
din lista de exceptii de la punctul II sunt citeva care ar putea avea aplicabilitate (la litera C - servicii intangibile):
- transferul si transmiterea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, etc
- prelucrarea de date si furnizarea de informatii (?)
Chiar si in acest caz, locul de prestare a serviciului in cazul serviciilor intangibile, poate fi considerat (aici trebuie sa intervina un licentiat in logica - eu m-am incurcat in SAU-uri si in exceptii la exceptii ):
- locul unde prestatorul este stabilit/are un sediu fix de la care presteaza serviciul
SAU
- daca prestatorul si beneficiarul nu sunt stabiliti in aceeasi tara, atunci locul prestarii este acolo unde beneficiarul este stabilit sau are un sediu fix pentru care este prestat serviciul, daca:
-- beneficiarul este stabilit/are sediul fix IN AFARA UE sau
-- beneficiarul este stabilit/are sediul fix IN UE si este o persoana impozabila.
Ah, Romania ... my love. Sau Europa - my love, am vazut si pe forumuri de alte limbi ca problema nu e clara nici in alte curti, mai cu staif ... | | | Informaţii expirate | Feb 17, 2010 |
Dan Ilioiu wrote:
am gasit pe site-ul INFOTVA al ministerulu de finante o serie de documente - destul de alambicate.
Dan,
Documentul găsit de tine nu mai este actual, e datat aprilie 2008.
Informaţii noi găseşti aici:
http://codfiscal.net/ey-modificari-2010-privind-taxa-pe-valoarea-adaugata-tva/
http://codfiscal.net/oug-1092009-modificarea-si-completarea-codului-fiscal-2010/7/
„Pentru a stabili locul prestarii serviciilor, va fi important sa se determine natura beneficiarului acestor servicii (adica, persoana impozabila sau neimpozabila).
Conform Ordonantei de urgenta, regula generala privind locul prestarii serviciilor va fi urmatoarea:
- daca serviciile sunt prestate catre o persoana impozabila (beneficiar), locul prestarii serviciilor este unde beneficiarul isi are stabilit sediul activitatii sale economice sau dupa caz, sediul fix (pentru care serviciile sunt prestate, sediu fix aflat in alt loc decat sediul activitatii economice), sau in lipsa unui astfel de loc/sediu fix, domiciul stabil sau resedinta obisnuita a beneficiarului;”
Trebuie să cauţi informaţiile valabile începând cu 01/01/2010. | | | Cristiana Coblis Romania Local time: 21:16 Member (2004) English to Romanian + ... locul prestării serviciilor | Feb 17, 2010 |
Am citit vreo 20 de pagini de situaţii şi cum se aplică TVA şi am ameţit complet. Însă şi eu tot aşa am înţeles că locul de prestare se consideră sediul clientului în cazul nostru (la extern). Din păcate, se anunţă o bătaie de cap teribilă cu această schimbare. | |
|
|
tre' sa stii legislatia lor? | Feb 17, 2010 |
Dilema mea este cum afli daca fiecare client 'e obligat la plata TVA pt serviciile prestate de tine' si mai ales care e 'echivalentul in legislatia lui a art 153 din codul nostru fiscal'?, ii iei la intrebat pe toti 'nu va suparati, care e echivalentul art. 153 din codul nostru fiscal la voi? sunteti obligati la plata TVA pt serviciile prestate de noi? (poate au diverse scutiri).
Daca ai 2-3 clienti mari si atat merge, dar cand ai mai multi? Numai pana se lamureste omu' ce chestie ... See more Dilema mea este cum afli daca fiecare client 'e obligat la plata TVA pt serviciile prestate de tine' si mai ales care e 'echivalentul in legislatia lui a art 153 din codul nostru fiscal'?, ii iei la intrebat pe toti 'nu va suparati, care e echivalentul art. 153 din codul nostru fiscal la voi? sunteti obligati la plata TVA pt serviciile prestate de noi? (poate au diverse scutiri).
Daca ai 2-3 clienti mari si atat merge, dar cand ai mai multi? Numai pana se lamureste omu' ce chestie complicata il intrebi si tot pierzi o groaza de timp.
Pana la urma acel cod 'in scopuri de TVA/pt. neplatitori' va fi unul singur pentru toti clientii sau la pentru fiecare client in parte trebuie sa obtii alt cod? (inainte de prestarea serviciului!!!) [Puteti face aceasta lucrare? Nu stiu, stati ca dau o fuga la AF sa va declar mai intai] ▲ Collapse | | |
Cristina Frasineanu wrote:
Dilema mea este cum afli daca fiecare client 'e obligat la plata TVA pt serviciile prestate de tine' si mai ales care e 'echivalentul in legislatia lui a art 153 din codul nostru fiscal'?, ii iei la intrebat pe toti 'nu va suparati, care e echivalentul art. 153 din codul nostru fiscal la voi? sunteti obligati la plata TVA pt serviciile prestate de noi? (poate au diverse scutiri).
Dar trebuie să întrebi clientul dacă este plătitor de TVA şi persoană impozabilă în ţara sa.
Eu am primit de la aproape toţi clienţii mei, la începutul colaborării, diferite formulare unde trebuia să completez datele mele de identificare.
În plus, nu e de speriat, pentru că firmele din UE sunt obişnuite cu reglementările europene şi chiar te pot ajuta cu sfaturi, având mai multă experienţă UE decât noi.
Nu mi se pare chiar atât de complicat să îţi contactezi clienţii printr-un mail să le soliciţi aceste date. Sau poţi afla imediat dacă e înregistrat în scopuri de TVA de pe pagina Comisiei Europene VAT validation: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?selectedLanguage=EN
Codul tău de înregistrare în scopuri de TVA este unul singur, dacă ai deja un CIF va fi acel CIF cu RO în faţă.
Pe facturile externe vei folosi codul cu RO, pe cele interne codul fără RO.
Cristina Frasineanu wrote:
[Puteti face aceasta lucrare? Nu stiu, stati ca dau o fuga la AF sa va declar mai intai]
Cred că nu ai înţeles corect, Cristina, nu pe EI îi declari, ci TU trebuie să te înregistrezi şi o faci o singură dată, acum.
Mie mai incomode decât toate aceste demersuri iniţiale, pe care le faci o singură dată la începutul colaborării cu un client, mi se par acele drumuri bilunare la Administraţia Financiară cu cele 2 declaraţii. | | | Cristiana Coblis Romania Local time: 21:16 Member (2004) English to Romanian + ... drumurile şi formularele noastre toate | Feb 17, 2010 |
Monica Tuduce wrote:
Mie mai incomode decât toate aceste demersuri iniţiale, pe care le faci o singură dată la începutul colaborării cu un client, mi se par acele drumuri bilunare la Administraţia Financiară cu cele 2 declaraţii.
Pffui! Absolut. Nu le văd deloc rostul, foarte sincer. Pentru un PFA era suficient o dată sau de două ori pe an, maxim. Înţeleg dacă cineva face sute sau măcar zeci de facturi pe lună, dar în cazul nostru, cred că va trebui să ne sincronizăm momentul emiterii facturilor pentru a maximiza acceptabil timpul până la termenul de plată şi timpul până la depunerea următorului formular (în scopul reducerii numărului de deplasări). | | |
'sa va declar' era asociat cu 'inainte de prestarea serviciului' din
"- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, care nu este deja inregistrata conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) sau c) ori art. 153^1 alin. (2) din Codul fiscal, daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei... See more 'sa va declar' era asociat cu 'inainte de prestarea serviciului' din
"- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, care nu este deja inregistrata conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) sau c) ori art. 153^1 alin. (2) din Codul fiscal, daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, inainte de prestarea serviciului;"
- adica era retoric (in sensul ca nu poti presta serviciul fara cod)
Multumesc, Monica, pt. lamurirea ca este un singur cod, din chestia de mai sus nu intelegeam daca obtin codul 'inainte de prestarea *fiecarui* serviciu', desi varianta asta imi parea si mie exagerata.
Da, intr-adevar nu intelegeam ca 'platitor de TVA' in general (clientul) e acelasi lucru cu 'persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al articolului x din Codul nostru fiscal'. Acum am priceput ca ideea e daca e platitor de TVA sau nu in tara lui. Asta stiu legat de mare parte dintre clienti. Si mi se pare mai simplu sa-i intreb daca-s pur si simplu platitori de TVA la ei in tara.
Legat de drumuri nu stiu ce sa zic, eu platesc o d-na contabil si mi-a zis ca are semnatura electronica si trimite declaratiile asa. Prin posta s-ar putea? Asta daca aveti cumva posta mai aproape.
Inca o intrebare: practic clientii nostri externi vor fi obligati ca de acum incolo sa aiba in raportarile lor un cod 'in scopuri de TVA' asociat fiecarui traducator? Din ce am inteles unii merg in continuare pe varianta CNP-ului. ▲ Collapse | |
|
|
Firma din UE refuză factura pt. că sunt PFA neplătitor de TVA | Feb 18, 2010 |
Salutare tuturor!
Sunt în situația ingrată în care o firmă italiană refuză să îmi plătească o factură invocând că nu am nr. de TVA, iar eu chiar nu cunosc legislația sau ce aș putea face.
Este afectată în vreun fel firma, plătitoare de TVA, din UE de primirea unor facturi fără TVA de la o firmă din România, neplătitoare de TVA? Au vreo problemă în legătură cu TVA-ul?
Ce pot să fac în acest caz?
Mulțumesc anticipat pentru sprijin! | | | Locul prestării | Feb 20, 2010 |
Dan Ilioiu wrote:
Tocmai asta este, ca locul prestarii, in cazul nostru (asa mi s-a spus) este Romania.
... este cel al beneficiarului (deci cel extern)
http://ionelbostan.finantare.ro/2010/01/07/570/
Lim3 wrote:
Sunt în situația ingrată în care o firmă italiană refuză să îmi plătească o factură invocând că nu am nr. de TVA, iar eu chiar nu cunosc legislația sau ce aș putea face.
Refuzul nu este justificat (decât prin faptul că încearcă să evite plata). În acest caz aveţi următoarele posibilităţi:
1) căutaţi documente în legislaţia italiană "scutit de TVA" (Google), prin care să le dovediţi că există prestatori scutiţi de TVA şi în legislaţia lor (din păcate nu cunosc limba, ca să vă pot ajuta). Faceţi referire şi Directivele CE 2008/8 şi 2008/9. Persoana obligată la plata TVA (beneficiarul extern) era prevăzută deja la art. 197 (b) Directiva 2006/12/CE (vezi: http://www.focusfinanciar.ro/dmdocuments/Directiva%202006%20112%20CE.pdf), coroborat cu art. 289 şi 290 (idem)
2) indicaţi legea română în baza căreia sunteţi scutită de plata TVA
3) le interziceţi utilizarea traducerii (al cărei drept de autor îl deţineţi) până la momentul plăţii integrale
4) le acordaţi un nou termen de plată (nu mai mult de 10 zile!), precizând, totodată, că în caz de nerespectare a acestui nou termen, le veţi publica numele în toate băncile de date privind rău-platnicii în domeniul traducerilor.
[Edited at 2010-02-20 09:43 GMT] | | | RATZA (X) Local time: 21:16 Romanian Situatie ingrata | Feb 21, 2010 |
Lim3 wrote:
Salutare tuturor!
Sunt în situația ingrată în care o firmă italiană refuză să îmi plătească o factură invocând că nu am nr. de TVA, iar eu chiar nu cunosc legislația sau ce aș putea face.
Este afectată în vreun fel firma, plătitoare de TVA, din UE de primirea unor facturi fără TVA de la o firmă din România, neplătitoare de TVA? Au vreo problemă în legătură cu TVA-ul?
Ce pot să fac în acest caz?
Mulțumesc anticipat pentru sprijin!
Da situatia poate fi ingrata da nu datorita clientului.
Firma doreste, firesc, sa efectueze decontul de TVA.
Daca atunci cand ati facut o oferta, nu ati mentionat ca nu sunteti platitor de TVA, este posibil ca beneficiarul sa va acuze de inselaciune.
Riscati sa nu primiti nici un ban si chiar sa fiti datoare.
In acest caz, cred, puteti cel mult sa acordati o reducere substantiala beneficiarului.
Asta ca sa incasati macar o parte din suma.
Scenariul pe care mi-l imaginez arata ca ati oferit un pret, clientul a fost incantat dar la sfarsit a inteles de ce pretul era mai mic.
Este o modalitate practicata la scara de traducatori si din pacate aduce multe prejudicii in aceasta afacere. Sesizez acest lucru in mediul concurential si creaza un sentiment de neincredere clientilor.
Parerea me este ca inainte sa faceti o oferta trebuie sa va asigurati ca stiti ce faceti din punct de vedere juridic si economic.
Exista o categorie de clienti care intradevar prefera firme platitoare de TVA.
De ce ? Sunt mai multe motive. Trebuie sa le aflati solitar.
Si dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca nu este suficient sa stapanesti foarte bine o limba straina ca sa faci afaceri in acest domeniu.
Sunt doua lucruri total diferite. Sunt putini oamenii care le pot face pe amandoua bine.
Cele bune! | | | monica_is Local time: 21:16 Romanian to Italian + ... patita I.V.A. | Feb 22, 2010 |
Lim3 wrote:
refuză să îmi plătească o factură invocând că nu am nr. de TVA,
s-ar putea ca solutia sa fie mult mai simpla: daca ceea ce numesti tu "numar TVA" clientii tai numesc "Partita I.V.A" atunci trebuie sa stii ca acest numar este de fapt numarul de identificare fiscala.
daca insa problema se refera la a plati sau nu TVA, raman valabile trimiterile la legislatie facute de ceilalti colegi. | |
|
|
Denise Idel Israel Local time: 21:16 Hebrew to Romanian + ... De ce să batem câmpii şi să ne depărtăm de la subiect? | Feb 22, 2010 |
RATZA wrote:
Da situatia poate fi ingrata da nu datorita clientului. Firma doreste, firesc, sa efectueze decontul de TVA. Daca atunci cand ati facut o oferta, nu ati mentionat ca nu sunteti platitor de TVA, este posibil ca beneficiarul sa va acuze de inselaciune.
Riscati sa nu primiti nici un ban si chiar sa fiti datoare. In acest caz, cred, puteti cel mult sa acordati o reducere substantiala beneficiarului. Asta ca sa incasati macar o parte din suma.
Scenariul pe care mi-l imaginez arata ca ati oferit un pret, clientul a fost incantat dar la sfarsit a inteles de ce pretul era mai mic. Este o modalitate practicata la scara de traducatori si din pacate aduce multe prejudicii in aceasta afacere. Sesizez acest lucru in mediul concurential si creaza un sentiment de neincredere clientilor.
Parerea me este ca inainte sa faceti o oferta trebuie sa va asigurati ca stiti ce faceti din punct de vedere juridic si economic. Exista o categorie de clienti care intradevar prefera firme platitoare de TVA. De ce ? Sunt mai multe motive. Trebuie sa le aflati solitar.
Si dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca nu este suficient sa stapanesti foarte bine o limba straina ca sa faci afaceri in acest domeniu.
Sunt doua lucruri total diferite. Sunt putini oamenii care le pot face pe amandoua bine.
Cele bune!
Ce înşelăciune, ce datorii către clienţi, ce neîncredere? Ce legătură au toate astea cu un traducător corect care-şi vede de treabă, îşi face munca la timp, dar are ghinionul să dea peste tot felul de indivizi care n-au chef să plătească? Hai să încercăm să nu mai vorbim vorbe şi să nu descurajăm prin vorbe răutăcioase colegii aflaţi la început de drum...
De ce să imaginăm scenarii aiuristice create din frustrări personale în loc să ne dăm cu părerea dacă avem într-adevăr ceva de spus (şi de scris corect)?
[Edited at 2010-02-22 12:07 GMT]
[Edited at 2010-02-22 12:21 GMT] | | | Nicolae Zarna Romania Local time: 21:16 Spanish to Romanian + ... Chiar dacă CIF seamănă, nu este acelaşi lucru cu TVA - VIES | Feb 22, 2010 |
monica_is wrote:
s-ar putea ca solutia sa fie mult mai simpla: daca ceea ce numesti tu "numar TVA" clientii tai numesc "Partita I.V.A" atunci trebuie sa stii ca acest numar este de fapt numarul de identificare fiscala.
Doar aparent lucrurile sunt atât de simple.
Problema esenţială este că acum (cu începere de la 1 ianuarie 2010), clientul extern impozabil şi plătitor al IVA trebuie să ne regăsească pe o pagină de genul
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=RO
Ori dacă nu ai depus declaraţia 091 şi introduci CIF-ul, sistemul răspunde că nu există un contribuabil cu acel număr de înregistrare pentru TVA - VIES.
După ce se primeşte acest număr (care în mod normal este într-adevăr CIF-ul vechi precedat de RO) clientul extern ne regăseşte în sistemul VIES şi nu există niciun motiv pentru a nu onora plata.
E discutabil totuşi puţin în legătură cu data facturii. Dacă acel număr a fost primit după data facturii, emisă la rândul său după 1 ianuarie, un inspector vigilent ar putea să găsească peste 3 ani această neconcordanţă, cu atât mai mult cu cât în ordinul ANAF 7/2010 se specifică clar faptul că trebuia să avem acel număr TVA - VIES înainte de a PRESTA serviciul.
Trebuie ţinut cont că această discuţie este valabilă de la 1 ianuarie 2010, facturile datate anterior merg aşa cum era pe atunci.
Pe de altă parte e foarte important să verificăm să nu ne înregistreze ca plătitori de TVA la intern!!! Declaraţia 091 nu trebuie confundată cu cererea de înregistrare voluntară ca plătitori de TVA, noi nu suntem deocamdată obligaţi să devenim plătitori de TVA atât timp cât nu depăşim plafonul cunoscut.
Îmi cer scuze pentru lungimea textului, dar vineri am făcut conclav cu corpul de control de la Adm.Fin de la mine de la sector şi ei la rândul lor au vorbit cu colegii lor de la alte sectoare din Bucureşti, şi mi-au umplut capul cu .... mai mult cu dileme decât răspunsuri
Nicolae | | | Ioana Daia Romania Local time: 21:16 Spanish to Romanian + ... Din partea cealaltă | Feb 22, 2010 |
Eu sunt plătitoare de TVA şi pot să spun că am necazuri în cazul relaţiilor de lucru cu firme neplătitoare de TVA din UE. Informaţiile sunt contradictorii inclusiv pentru anul trecut, când am făcut o achiziţie din UE de la o firmă neplătitoare şi încă nu reuşesc să finalizez lucrurile. Am întrebat contabili hârşiţi, am vorbit la AF, am sunat la ANAF... Variantele diferă, legislaţia nu ia în discuţie toate cazurile...
Deci pot să înţeleg preferinţa unor firme d... See more Eu sunt plătitoare de TVA şi pot să spun că am necazuri în cazul relaţiilor de lucru cu firme neplătitoare de TVA din UE. Informaţiile sunt contradictorii inclusiv pentru anul trecut, când am făcut o achiziţie din UE de la o firmă neplătitoare şi încă nu reuşesc să finalizez lucrurile. Am întrebat contabili hârşiţi, am vorbit la AF, am sunat la ANAF... Variantele diferă, legislaţia nu ia în discuţie toate cazurile...
Deci pot să înţeleg preferinţa unor firme de a discuta doar cu persoane înregistrate în scopuri de TVA.
Baftă tuturor, sper să ieşim cu bine din hăţişurile legislative...
Ioana ▲ Collapse | | | Pages in topic: < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10] > | There is no moderator assigned specifically to this forum. To report site rules violations or get help, please contact site staff » "EU Vat Number" pentru colaborarile externe? TM-Town | Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
| Anycount & Translation Office 3000 | Translation Office 3000
Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |